luni, 8 octombrie 2012


Rugamintea unui client catre restaurant


SAU
conditiile minime de servire a vinului
1 Este obligatorie existenta unei liste de vinuri separata de lista-meniu , structurata profesional. Acest aspect diferentiaza restaurantul de bistro , fast-food , tratorie , etc
2 Prima recomandare este spumantul sau vinul alb fiind cele mai indicate aperitive care vor crea aciditatea  necesara unei bune digestii . Regretabile si de evitat sunt recomandarile bauturilor spirtoase , ale apei sau bauturilor racoritoare.
3 Din dialog  se poate deduce preferinta gastronomica si recomandarea vinului trebuie facuta in concordanta pentru o buna asociere . Nu trebuie uitata prezenta unor vinuri noi introduse in lista eventual propuse spre degustare !
4 Unul din cele mai importante lucruri este prezenta paharelor corespunzatoare vinului comandat . De retinut ca paharul pt vin are diametrul gurii mai mic decat circumferinta maxima iar cel pt vin rosu este mai mare decat cel pt vin alb.
5 Aducerea vinului se face numai la temperatura  de servire corespunzatoare soiului solicitat. Conditiile de pastrare ale vinurilor sunt criterii de clasificare pt restaurante.
6 Debusonarea buteliei de vin are un ritual consacrat : se evita deschiderea cu zgomot , se miroase dopul , etc . Orice vin cu defect trebuie schimbat obligatoriu !
7 Daca vinul alb tanar se poate servi imediat  pt cel rosu recomandarea ar fi dupa ce se aeriseste un timp iar pt cele vechi poate fi necesara decantarea . Clientii aleg restaurantele si dupa show-ul somelierului !
8 Servirea vinului de catre ospatar  se face fara a diminua confortul clientilor . Utilizarea drop-stop-ului se impune !
9 Pe parcursul mesei se pot bea doua sau trei soiuri de vin plecand de la albe la rosii , de la lejere la corpolente , de la tinere la cele de colectie .
10 La sfarsitul mesei se impune un digestiv iar cel mai cel mai bun este distilatul din VIN
Toate acestea vor duce la cresteri semnificative ale notelor de plata  , deci a profitului restaurantului si a tipsului ospatarilor !!!
MARIA SA CLIENTUL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu